Jan & Anny

Jan & AnnyJan Keizer en Anny Schilder scoorden met BZN en Mon Amour een megahit.

Jan & Anny boeken?

Wilt u Jan & Anny boeken voor een optreden? Of wilt u meer informatie ontvangen betreffende de mogelijkheden en de kosten voor een optreden van Jan & Anny?

Neem dan contact met ons op via info@eventonizer.nl of bel direct  040 – 2070233

BIOGRAFIE

Jan & Anny – The Two Of Us
Wat eind 2009 startte als een ‘eenmalige reünie’ als eerbetoon aan Mies Bouwman, groeide uit tot een langdurige en succesvolle hernieuwde samenwerking die tot ver over de landsgrenzen weerklank heeft gevonden. Jan Keizer en Anny Schilder zijn helemaal terug en het Volendamse zangduo heeft met The Two Of Us een muzikaal uiterst divers tweede album afgeleverd.

De stemmen van Jan Keizer en Anny Schilder gelden als de meest herkenbare uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. Als boegbeelden van hitformatie BZN maakten ze gezamenlijk tussen 1976 en 1984 furore en werd hit op hit gescoord. Hoewel hun wegen destijds scheidden, is hun muzikale erfenis altijd levend gebleven. Dat bleek uit de enthousiaste reacties die het reüniealbum Together Again in 2010 opriep. In eigen land, maar ook ver daar buiten. Het herkenbare geluid van Jan en Anny sloeg aan in onder meer Zuid-Afrika en voormalig Oostbloklanden als Roemenië. “Ten tijde van het communistische regime was westerse muziek verboden. Het bleek dat onze muziek destijds achter het IJzeren Gordijn samen met de muziek van bands als ABBA, Boney M en Pink Floyd het meest in het geheim werd gedraaid”, aldus Jan Keizer. “De gevoelens die deze mensen bij onze muziek hebben, blijken enorm. Het is toch wel een heel bijzondere gewaarwording als we daar dan nu mogen optreden en we al die emotionele reacties zien.”

The Two Of Us is het tweede album onder de Jan & Anny vlag. Wederom geproduceerd door Emile Hartkamp en Norus Padidar, bevat het album een dertiental nieuwe tracks, waaronder single Afraid To Fall In Love Again. Het geluid is nog steeds onmiskenbaar Jan & Anny, maar muzikaal gaat het album breder. Van de jaren ’20 bigband stijl van de eerste single, tot het tropisch aandoende I’ll Be There (If You Want Me To), de Balkanklanken van Ce Sont Les Vacances en de emotionele ballade Always You’ll Be In My Heart. “Op het eerste album was het na 26 jaar vocaal weer even over en weer aftasten”, aldus Anny. “Door het vele optreden samen, is de samenwerking nu nog veel hechter en dan durf je ook meer. Ik vind The Two Of Us een avontuurlijk album geworden.” Jan Keizer is (mede)verantwoordelijk voor alle liedjes. Hij ervaarde tijdens het schrijven een creatieve vrijheid die hij in zijn carrière niet eerder voelde. “Ik probeer altijd zo veel mogelijk afwisseling in stijl en in instrumentgebruik aan te brengen in de liedjes die ik schrijf. Met de liedjes op The Two Of Us is het goed gelukt om ze elk een eigen karakter te geven.” Dat laatste komt tevens goed naar voren in het nummer She Loves Me. Deze is in Franstalige versie onder de naam Aime-moi als bonustrack aan het album toegevoegd. Keizer: “Paula Patricio heeft de vertaling gedaan. In de Franstalige versie is het een heel ander nummer geworden, met volledig eigen karakter. Normaal gesproken zou die andere versie als extra track op een single gezet worden, maar ik had nu de vrijheid om te zeggen ‘die zetten we als extra track op het album’. Die vrijheid is heerlijk.”

Zowel Jan als Anny had niet verwacht dat de aanvankelijk ‘eenmalige’ reünie zo’n vlucht zou nemen. Beiden geven aan door te willen met optreden en het uitbrengen van albums. “Zolang het leuk blijft en we een creatieve uitdaging zien”, aldus Anny. “Vocaal gezien kleuren onze stemmen nog altijd mooi bij elkaar, dat wisten we. Maar we zijn ook ouder geworden en als mens verander je. De klik tussen Jan en mij is er gelukkig nog steeds en dat maakt dat we samen zowel heel vrolijke als meer emotionele liedjes kunnen brengen. The Two Of Us is daar een bevestiging van.” Jan stelt dat hij uitziet naar de muzikale avonturen die de hernieuwde samenwerking hen verder zal brengen. “We hadden dit succes nooit verwacht en komen als Jan & Anny ineens in landen waar we nooit eerder optraden. Na Roemenië, blijken we ook in Hongarije en Moldavië populair. Ik blijf het prachtig vinden dat door de kracht van muziek mensen in totaal andere culturen net zo geraakt kunnen worden als het publiek in eigen land. We merken uit onze recente theateroptredens dat onze nieuwe nummers van The Two Of Us bij het publiek net zo goed bevallen als onze oude hits. Zolang we de mensen met onze muziek kunnen blijven raken, gaan we door.”