3JS

3JSDe 3JS, de sensatie uit Volendam!

De 3JS boeken?

Wilt u de 3JS boeken voor een optreden? Of wilt u meer informatie ontvangen betreffende de mogelijkheden en de kosten voor een optreden van 3JS?

Neem dan contact met ons op via info@eventonizer.nl of bel direct  040 – 2070233

BIOGRAFIE

“De titel van het album is een kapstok geworden voor de nieuwe liedjes. De vier elementen komen veel terug in onze teksten. Dit benoemen gaf ons nog meer vrijheid om het thema vrij te gebruiken.”

Aan het woord is Jan Dulles, zanger en tekstdichter van de 3JS. Het trio luidt 2012 in met het verschijnen van alweer hun vierde album. Net als Watermensen, Kamers Van M’n Hart en Dromers En Dwazen bevat 4 Elementen wederom liedjes over de liefde, het leven en al het andere dat ons (water)mensen beweegt: het water, het vuur, de lucht en de aarde. Kortom, de vier elementen. Jan: “Dat kan letterlijk zijn, zoals een liedje over een mooie zomerdag of over een koude winter. Maar ook figuurlijk, zoals het Boeddhisme het gebruikt: de bron van het bestaan. Het kan heel breed, in allerlei vormen. Maar het was ook geen ‘must’. Zo is eenzaamheid, al dan niet zelf gekozen, ook een thema op het album. Ik ben gefascineerd door mensen die alles opgeven en ervoor kiezen alleen te zijn. Daar hebben we ook een liedje over geschreven: Zwerversleven.”

Oude en nieuwe elementen
4 Elementen bevat de vertrouwde 3JS kenmerken: een optimistische mix van pop en folk, met een vleugje melancholie. “Folk is een genre van alle tijden. Luister maar naar een band als Mumford & Sons, het is gewoon tijdloze muziek. Daarom spelen we het zo graag. Maar we maken net zo lief eigentijdse popmuziek. Beide elementen willen we graag behouden en op al onze albums terug laten komen.” Toch is er wel een en ander veranderd, vooral wat betreft songstructuren. “Op de vorige albums stonden soms ingewikkelde composities. We hebben nu geprobeerd om het iets simpeler te maken, zodat het liedje na één keer luisteren direct binnenkomt. Ook qua zang: ik zing wat meer in de lagere regionen. Ik vind mijn stem daarin eigenlijk mooier en ik hoef niet meer bij alle liedjes op de top van mijn kunnen te zingen.”

Ook aan de sound is gesleuteld: om het echte bandgevoel te benadrukken, werden de liedjes nu in één keer opgenomen en ingespeeld. “Daarbij hebben we, vooral qua drums en gitaren, gezocht naar een vintage geluid, beetje jaren ’70. Een sound die je bijvoorbeeld ook bij John Mayer hoort.” Het was met name producer en 3JS-gitarist Jaap Kwakman die daar zijn stempel op drukte. “Jaap is een enorme ‘freak’ wat sound betreft en hij is in zijn opzet ontzettend goed geslaagd.”

Qua instrumentatie valt er genoeg spannends te beleven op 4 Elementen. “We hebben opgenomen met Joost van Es, een hele goede violist. Daarnaast hadden we ook nooit eerder iets met banjo gedaan, dus dat wilden we deze keer graag toevoegen aan onze sound. Dat instrument is opvallend aanwezig op het album. En Tom Bakker heeft weer een aantal mooie strijkersarrangementen geschreven. Maar het meest bijzondere is toch wel dat we een liedje hebben opgenomen met een 20-koppig orkest!”

Gastbijdragen
De eerste single van het album is De Weg, dat het trio in slechts twee uur tijd schreef samen met John Ewbank, de vaste componist van Marco Borsato. “We hebben eigenlijk nooit liedjes geschreven met anderen. Nu dus voor de tweede keer met John. De eerste keer was Geloven In Het Leven dat we tijdens De Zomer Voorbij met hem schreven. Net als toen hadden we ook nu heel weinig tijd. Dat dit er dan uit komt, vind ik echt een wonder! Hij is de beste liedjesschrijver van Nederland, hij denkt razendsnel. Maar wij kunnen ook goed liedjes schrijven, al zeg ik het zelf. Wij vullen hem op bepaalde punten aan; we zijn een goed team.”

Een andere opvallende track op het album is het speciaal voor kinderhulporganisatie Terre des Hommes geschreven liedje Geef Mij Een Naam. 3JS gaat zich komend jaar inzetten voor dit goede doel en wilde daar graag een liedje aan hangen. Wat daaruit rolde is een song over hoop, goedheid en de kracht van positiviteit, met een prachtige bijdrage van zangeres Elske DeWall.

Passie voor muziek
Met 4 Elementen bevestigt 3JS hun waarde voor de Nederlandstalige popmuziek. Met een Rembrandt Award en een Zilveren Harp op zak, hun vaste tv-optreden in De Zomer Voorbij, een nummer 1 hit met Ellen ten Damme, uitverkochte optredens in de HMH en bovendien nog hun deelname aan het Eurovisie Songfestival, zit het wel snor met de reputatie van 3JS. “We hebben inmiddels een behoorlijke vaste plek binnen de Nederlandse popmuziek en daar ben ik trots op. De mensen zien en horen dat het bij ons puur om de muziek draait. Dat willen we uitstralen en dat is gelukt.”